vrijdag 5 december 2014

App review: Amazing Alex vs. Inventioneers

De apps Amazing Alex en Inventioneers lijken in veel opzichten op elkaar. In beide apps dien je puzzels op te lossen door het gebruik van planken, tandwielen, elastieken, ballonnen en andere voorwerpen.De apps werken volgen een herkenbaar format met korte levels, oplopend in moeilijkheidsgraad, waarbij je telkens drie sterren kunt winnen met de ultieme oplossing. Beide apps geven ook de mogelijkheid om, behalve de voorgeprogrammeerde levels te spelen, zelf levels te ontwerpen. Daarmee komen ze tegemoet aan twee belangrijke uitgangspunten van natuuronderwijs en techniek, namelijk ontdekkend leren en ontdekkend bouwen.

De physical engine van beide apps is erg sterk; voorwerpen reageren, vallen, stuiteren, waaien en vliegen zoals je dat in het echt ook zou verwachten. Beide spellen zijn nagenoeg tekstloos, wat ze zeer toegankelijk maakt voor (jonge) kinderen. Op de meest belangrijke gebieden scoren beide apps dus goed.

Toch zijn er kleine verschillen die belangrijk zijn om te weten: Amazing Alex is, zeker in het begin, weinig uitdagend en het duurt even voordat het spel wat moeilijker wordt. Bovendien komt Amazing Alex drukker over, zowel qua muziek, sound effects als in het kleurenpalet. Daarnaast zijn de opdrachten soms op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk, maar dat hoeft geen probleem te zijn.Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Inventioneers. De puzzels zijn groter, uitdagender en de leercurve is wat moeilijker. Waar Amazing Alex in het begin eigenlijk te eenvoudig is, zijn de puzzels van Inventioneers creatief en behoorlijk pittig. Dat maakt de succeservaring bij een opgeloste puzzel alleen maar groter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten