zondag 18 september 2016

Boek review: Je hebt wél iets te verbergen


 

Deze week verscheen het boek Je hebt wél iets te verbergen, door auteurs Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Zowel Maurits al Dimitri werken als journalist bij De Correspondent. Het boek beschrijft hun jarenlange zoektocht naar allerlei aspecten van privacy. De auteurs maken bij elk onderwerp duidelijk waarom dat voor mij, als gewone burger, relevant is. In het kader van mediawijsheid is dit een ontzettend relevant boek en eigenlijk verplichte literatuur voor iedereen.

Het boek kent een prettig eenvoudige opzet. Vijf hoofdstukken die, zo goed mogelijk, chronologisch het onderzoek van Maurits en Dimitri volgen:
 1. Smartphones en andere zwarte dozen
 2. Hackers en de NSA
 3. Google en de Belastingdienst
 4. Surveillancekapitalisten en sturende overheden
 5. Autonomie en democratie

Hoewel de onderwerpen best taai kunnen zijn (van hackertechnieken tot wet- en regelgeving), is de schrijfstijl zo toegankelijk dat het boek zeer fijn leest. Je hoeft zeker geen grote voorkennis te hebben of inhoudsdeskundige te zijn om het boek te kunnen begrijpen. Integendeel, Maurits en Dimitri slagen er in om complexe inhouden op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ze hebben gesproken met veel (inter)nationale deskundigen en de onderwerpen zorgvuldig uitgeplozen.

Grote instanties zoals Google, Facebook en onze eigen Belastingdienst krijgen er flink van langs. Er wordt behoorlijk onzorgvuldig met onze persoonlijke data omgegaan. Regelmatig is nauwelijks te achterhalen waar onze data naar toe gaat of wie hier toegang tot heeft. Vaak wordt data, zonder dat je er erg in hebt, uitwisseld met databases van allerlei verschillende instanties. En deze data (of metadata) legt heel private informatie bloot.

Door het boek zou je kunnen denken dat alle technologie lek en onbetrouwbaar is. En misschien is dat ook zo. Maar het is een gevaar om paranoïde te worden. Soms kun je als burger niets beginnen tegen alle datastromen en de macht van de grote instanties. Maar veel vaker is het simpelweg ondoenlijk om de diensten niet te gebruiken. Dit wordt prachtig geillustreerd in een anekdotische poging van Janet Vertesi (pagina 100) om haar zwangerschap voor online bedrijven, adverteerders en marketeers verborgen te houden. Vrijwel een schier onmogelijke opgave.

Maurits en Dimitri eindigen hun boek met een oproep om het gesprek over privacy op een andere manier te gaan voeren. De noodzaak is groot. Het is een collectief probleem.
Mijn advies: lees dit boek! De ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van privacy zijn schrikbarend. En we gaan er allemaal in mee. Daarom is het zo belangrijk om die dialoog aan te kunnen gaan.


Bestel het boek Je hebt wél iets te verbergen via https://kiosk.decorrespondent.nl/products/je-hebt-wel-iets-te-verbergen-boek

2 opmerkingen:

 1. Hoi Don,

  Wat ben je snel, het boek is inderdaad nog maar net uit. Goed dat je aandacht aan dit boek besteed. Ik ben het helemaal met je eens. Ben gisteren in het boek begonnen.


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, in het kader van privacy is het heel mooi dat je als 'Unknown' deze reactie plaatst! Dank voor het compliment!

  BeantwoordenVerwijderen