vrijdag 25 november 2016

Workshop stop-motion


Op donderdag 24 november gaf ik de workshop stop-motion aan Pabo studenten en collega's. Zonder al te veel instructie ging elk groepje zelfstandig aan de slag. Het uitgangspunt was vooral om zelf alles uit te proberen.

Elk groepje kreeg een iPad, camerastatief, speciale haak om de iPad op het statief te krijgen, een fotograaflamp en verder heel veel knutselspullen, klei en Duplo. Alleen al het opzetten van alle materialen tot een animatiestudio(tje) vonden de deelnemers leerzaam om te doen. Ze konden daarna kiezen uit drie apps om te gebruiken: Stop Motion Studio, iMotion en iStopmotion.

Mijn eerste korte opdracht was om een autootje van links naar rechts te laten rijden. Ik had bewust gekozen voor zo'n eenvoudige opdracht zodat de deelnemers de app leerden kennen en ook de principes van stop-motion te laten ervaren.

De tweede opdracht was ambitieuzer: maak een interessante stop-motion waarin je een verhaal vertelt. De deelnemers gingen eigenlijk allemaal geheel zelfstandig aan de slag. Af en toe vroegen ze tips, maar in feite losten ze alles zelf op.

De workshop duurde twee uur bij elkaar. Lang genoeg om te leren hoe je een stop-motion maakt en om te bedenken hoe je dit in het basisonderwijs zou kunnen inzetten. Leerlingen moeten de tijd krijgen om te klooien en experimenteren. Daarna kunnen ze heel goed via een stop-motion opdrachten uitvoeren, zoals het uitleggen van sluizen, een spreekwoord uitbeelden of het vertellen van een verhaal.

Om snelle resultaten te krijgen is het werken met een iPad en een stop-motion app ideaal. Wil je meer controle over de beelden, dan kun je beter werken met een goede fotocamera en echte videobewerkingssoftware. Dan is het ook eenvoudig om muziek en geluidseffecten toe te voegen. Dat is een mooie vervolgstap!

Hieronder de eindresultaten van de workshop!






Alle foto's (van achter de schermen) staan op https://goo.gl/photos/14FaTtoBYuFMuweq6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten