zaterdag 27 juni 2015

Codestarter (Science Center NEMO)

Vandaag was Codestarter in het Science Center NEMO in Amsterdam. Tijdens deze dag stond alles in het teken van programmeren, robotica en 3D-printen. Ik hielp de hele dag als vrijwilliger mee in de organisatie. Ondertussen lukte het mij om enigszins te netwerken, lezingen en workshops bij te wonen en om verschillende standjes te verkennen. Hieronder staat mijn verslag van de dag.


Het idee van Codestarter is om een impuls te geven aan kinderen leren programmeren. In dat kader zijn er de hele dag door diverse activiteiten gepland, naast het reguliere aanbod van het prachtige museum.

Workshops
Verschillende partijen hebben een workshop, sommige al voor kinderen vanaf 8 jaar, anderen meer geschikt voor kinderen van 10 of 12 jaar. Zo kun je bij de inloopworkshop van Stichting Scratchweb de basisvaardigheden leren van Scratch. Ze hebben heel handige boekjes met daarin kleine korte lessen.

Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO) leert hoe een MakeyMakey werkt en laat je van bananen een piano maken, of een game-controller van klei. Hopelijk kunnen zij volgend studiejaar een workshop op de HU Pabo verzorgen, dat lijkt me heel erg gaaf!

Andere workshops gaan over Minecraft Mods maken (Devoxx4Kids), Robot Boogie Bootcamp (NewTechKids), programmeren met Bomberbot, LEGO Mindstorms, 3D-printen en nog veel meer. Eigenlijk te veel om tussen te moeten kiezen. Alleen met deze workshops zou ik al de hele dag gemakkelijk kunnen vullen. Maar ik help ook actief mee bij de drie lezingen...



Hoe werkt Google?
De eerste lezing wordt gegeven door informaticus Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam). Hij legt uit hoe Google werkt en vergelijkt het met het zoeken naar informatie in een bibliotheek met duizenden boeken. Eerst moet de bibliotheek gevuld worden met boeken (crawlen van webpagina's), vervolgens moeten alle boeken geïndexeerd worden en tot slot wordt alle informatie gebundeld en de relevantie ingeschat voor de gebruiker.

Als je bijvoorbeeld zoekt op how to make a pizza dan verwacht je recepten als zoekresultaat. Maar als je zoekt op pizza, dan kan dit van alles betekenen. Wil je een pizza bestellen? Of foto's van pizza's zien? Of een recept raadplegen? Of een lange lijst met verschillende soorten pizza's vinden? Google geeft bij dit ene zoekwoord dan ook allerlei verschillende soorten resultaten, omdat het niet weet wat je wil.

De Rijke legt uit hoe Google leert van jouw zoekgedrag. Als je bent ingelogd, kost dat een stukje privacy, maar je wint een slimmere zoekmachine. Google gaat dan rekening houden met eerder zoekgedrag en ander bekeken websites. Tja, wat is wenselijk? De meeste ouders in de zaal vinden privacy toch wel erg belangrijk. Kinderen willen vooral snel vinden wat ze zoeken...

Virtual Reality
De tweede lezing, door Tijmen Schep (SETUP), gaat over virtual reality (VR). VR is eigenlijk niets anders dan je ogen voor de gek houden. Net als de optische illusies die al honderden jaren bestaan. Schep legt uit hoe VR werkt, namelijk met twee beeldjes die net een klein beetje anders zijn. Eén voor je linkeroog en één voor je rechteroog. Hij maakt een mooie vergelijking met 3D films.

Daarnaast is het vooral een praktische lezing. Hij heeft 25 Google Cardboards meegenomen en laat het publiek ervaren wat VR is. Hij hanteert daarbij een aantal apps en video's die op http://setup.nl//vr gebundeld zijn. Opvallend genoeg is bijna niemand nog bekend met VR of de Google Cardboard, ook al zijn hiervan reeds 100 miljoen verkocht...



Hoe print je een huis? 
Tosja Backer, van DUS Architects, verzorgt de derde en laatste lezing. Zij zijn bezig met het printen van een grachtenpand. Daarvoor is een 3D-printer gebouwd van maar liefst zes meter hoog, zodat hele muren in één keer geprint kunnen worden. Backer legt uit met welke materialen geprint kan worden (vrijwel alles eigenlijk, behalve glas en textiel) en hoe zo'n 3D-printer nu eigenlijk werkt. Om dat na te bootsen, mag iedereen met een tube glazuur op een koekje proberen een huisje te bouwen. Laagje voor laagje. Tja, dat werkt natuurlijk voor geen meter.... Want bij 3D-printen moet het materiaal snel hard worden!

Backer geeft verder aan wat voordelen zijn van 3D-printen ten opzichte van reguliere huizenbouw. Zo is er deels minder transport nodig, kan het huis helemaal gecustomized worden naar eigen wens en is het opgebouwd van milieuvriendelijk materiaal.

Het project 3D Print Canal House hoopt om te achterhalen hoe een huis succesvol geprint kan worden, maar eigenlijk heeft het nog veel grootschaliger plannen. Namelijk om voor de huizenmarkt te worden, wat Spotify is voor de muziekindustrie en wat Airbnb is voor de vakantiehuisjes; een plek waar iedereen een model voor een huis kan downloaden en uitprinten. Hoewel dit een ambitieus project is, vraag ik me af wat de kansrijkheid is. Gaaf is het in elk geval wel!


Conclusie
Ruim vierhonderd kinderen hebben zich ingeschreven voor Codestarter. Met zo'n groot aanbod van activiteiten is het een schitterende dag! Natuurlijk is NEMO de ideale locatie voor dit event, want alles draait in NEMO om verwondering en experimenteren. Volgens mij de basis van computational thinking.

Het was eigenlijk jammer dat het programma zo ontzettend vol zat, want ik had alles wel rustig willen bekijken en uitproberen. Maar op een gegeven moment was ik gewoon verzadigd! Wat mij betreft organiseert NEMO elke maand een Codestarter!


Alle foto's zijn te bekijken via https://flic.kr/s/aHskessrAj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten