vrijdag 5 juni 2015

Workshop: Raspberry Pi

Vanmiddag heb ik op de HU Pabo een middag rondom de Raspberry Pi georganiseerd. Twintig enthousiaste deelnemers hebben aan de workshop meegedaan! Onder leiding van Ramon Wieleman, projectmanager van de Bendoo Box, ging iedereen actief aan de slag. Hieronder staat mijn verslag van de middag.Introductiecollege 
Om 12.30 uur begon ik de middag met een kort introductiecollege over computational thinking en maker educatie. De presentatie van dit introductiecollege staat hieronder weergegeven. Het is vooral een beeldende presentatie, waarin ik uitleg wat computational thinking inhoudt en hoe hier in het onderwijs aandacht aan besteed kan worden. Daarnaast heb ik het kort over de achtergrond en opkomst van maker educatie.

 


Bendoo Box
Om 13.00 uur nam Ramon Wieleman het van mij over. Na een korte introductie over zichzelf en het ontstaan van de Bendoo Box, gingen de deelnemers aan de slag. Elk tweetal kreeg een Bendoo Box en mocht die zelf uitpakken. Vervolgens was de eerste uitdaging om de Raspberry Pi aan de praat te krijgen en aan een monitor aan te sluiten. Ramon en ik hadden ons voorgenomen om geen pasklare antwoorden te geven wanneer deelnemers vastliepen. Ze moesten dus zelf uitproberen en problemen oplossen.

Zodra de Raspberry Pi werkte, mocht het tweetal een extra doosje met hardware (draden, LED lampjes, lichtsensor, etc.) ophalen en een papieren handleiding waarmee ze een miniatuur verkeerslicht konden bouwen en programmeren.

Zo'n handleiding lijkt misschien gemakkelijk, maar de meeste deelnemers hadden toch nog flink wat moeite om alles goed aan de praat te krijgen. Er werd druk overlegd, getest, aangepast en gespiekt bij anderen. Telkens als mij gevraagd werd hoe het precies moest, moest ik bekennen dat ik het ook niet wist!De deelnemers zijn bijna anderhalf uur ijverig en enthousiast aan het werk geweest. De meesten is het gelukt om een werkend verkeerslicht te bouwen en programmeren! Hoewel niet iedereen helemaal tot het einde van handleiding kwam, had wel iedereen meerdere succeservaringen. De sfeer was echt geweldig en iedereen deelde enthousiast wat ze hadden bereikt en geleerd!

Vlak voor 15.00 uur ruimde iedereen alle materialen weer netjes op en het computerlokaal kreeg weer zijn oude vorm terug. Mijn complimenten voor alle deelnemers die tijdens het warmste moment van deze warme dag in een benauwd lokaal zo hard en enthousiast hebben gewerkt! Ze verdienden allemaal terecht een uniek certificaat.Conclusie
Ik vond het een geweldige middag! Het geeft zo'n energie als zoveel mensen serieus en geïnteresseerd met een (in eerste instantie moeilijk) onderwerp aan de slag gaan. Alle deelnemers hadden echt zo goed hun best gedaan en veel bereikt in korte tijd.

Ramon was een zeer fijne en relaxte workshopleider. Hij had veel expertise om ingewikkelde problemen snel op te lossen, maar hij wist de deelnemers ook te prikkelen om zelf met oplossingen te komen. Aan het eind ontving ik vijf doosjes met de extra hardware voor de verkeerslicht-opdracht, zomaar als cadeau. Fantastisch! Deze opdracht kan ik volgend jaar dus nu ook zelf met studenten gaan doen!

Een andere reden waarom deze middag zo geslaagd was, was volgens mij omdat ik niet in staat was om studenten te helpen. Dat klinkt misschien raar in eerste instantie, maar veel deelnemers hadden toch de neiging om snel om hulp te vragen. Tja, dit keer wist ik het ook echt niet, dus moesten ze zelf naar oplossingen zoeken. Deze, soms creatieve, zoektocht heeft zeker bijgedragen aan de succeservaringen en het gevoel van competentie!

Bij de afsluiting van de middag was iedereen het er unaniem over eens dat dit soort workshops vaker moeten worden aangeboden. Volgend studiejaar dus zeker weer!De handleiding van Ramon waarmee het verkeerslicht gemaakt gemaakt kan worden, staat als PDF-document online: https://www.scribd.com/doc/267772192/Workshop-Raspberry-Pi

Lees ook het blog van één van deelnemers: www.wiekemedia.nl/workshop-raspberry-pi-bendoo-box

Alle foto's van de middag staan op https://flic.kr/s/aHsk9TM3vi

1 opmerking:

  1. Het was inderdaad een groot succes! Bedankt voor de leuke en leerzame middag!

    BeantwoordenVerwijderen