Een paar weken geleden zag ik een tweet voorbij komen van Kennisnet waarin gezocht werd naar pilot-scholen voor hun nieuwe les over virtual reality (VR). Ik reageerde direct enthousiast en in minder dan geen tijd had ik een zeer constructief telefonisch overleg met Remco Pijpers over het kunnen uitvoeren van deze les met Pabo-studenten.
Ik ontving de conceptversie van de les vooraf, evenals een aantal kartonnen VR-brillen om de les mee te kunnen geven. Het idee van de les is eenvoudig:
- De leerlingen zijn nieuwsgierig naar virtual reality en technologische ontwikkelingen.
- De leerlingen zijn bekend met de techniek en de toekomstige mogelijkheden van VR.
- De leerlingen gaan actief aan de slag met VR aan de hand van verschillende apps.
- De leerlingen reflecteren op verschillende toepassingen van VR.
- De leerlingen denken na over de filosofische aspecten van VR in de toekomst.
De les staat sinds gisteravond openbaar op de site van Kennisnet: www.kennisnet.nl/artikel/virtual-reality-in-de-klas-met-deze-les-kun-je-meteen-aan-de-slag Daar is de leerkrachtenhandleiding en het werkblad, zowel voor PO als VO te downloaden. Ook staat hier een link naar een korte enquête voor leraren om hun bevindingen te delen, een link naar een eerdere podcast van Kennisnet over virtual reality én een brochure (.pdf) over virtual reality in het onderwijs.
In de les van Kennisnet staan zes voorbeeld VR apps om de les mee te geven, maar deze kunnen natuurlijk aangevuld of vervangen worden door alternatieve apps. Inmiddels zijn er namelijk honderden VR apps gratis beschikbaar voor zowel iOS (iPhone) en Android (Samsung, HTC, Sony, etc). De les is dus eenvoudig te actualiseren of aan te passen naar eigen behoefte. Een overzicht met actuele en mooie VR apps staat bijvoorbeeld op de site van VR motion: www.vrmotion.nl/vr-apps-games
Geïnteresseerde studenten konden zich inschrijven om de les bij mij te volgen. Uiteindelijk hebben negentien studenten de les gevolgd en zij waren allen razend enthousiast. Zij ontvangen van Kennisnet vijf kartonnen VR-brillen waarmee ze de les dit schooljaar in hun stageklas zullen uitvoeren met leerlingen. Met elke student heb ik afgesproken om tijdens de les enkele foto's te maken en over de bevindingen te schrijven. Hun materialen zal ik verzamelen, bundelen en publiceren op mijn weblog.
Tot slot kregen alle studenten onderstaande achtergrondinformatie mee.
Achtergrondinformatie over virtual reality
Een basisschoolleerkracht uit Enschede, Jasper Bloemsma, deelt allerlei materiaal over VR. Op zijn blog staan prachtige voorbeelden en achtergrondinformatie om met VR in de klas aan de slag te gaan: www.meesterjasper.nl/index.php/nieuws/vr-blog
Jasper heeft ook een PowerPoint gemaakt die aansluit bij de les van Kennisnet. Deze deelt hij ook via zijn website: www.meesterjasper.nl/index.php/projecten/virtual-reality-lessen
Een andere rijke bron voor VR materiaal is via de site van Jaunt te vinden (www.jauntvr.com/content). Zij publiceren allerlei VR video's, waardoor je als kijker echt de ervaring hebt om ergens bij te zijn. Aanrader!
Verder kan het heel handig zijn om voor alle VR apps een uitgeprint papier te hebben met daarop QR codes naar de specifieke apps in de juiste App Store (zowel voor Android als iOS). Leerlingen hoeven dan alleen met hun smartphone de QR code te scannen en kunnen de juiste app direct downloaden.
QR codes zijn eenvoudig zelf te maken met behulp van een online QR code generator, bijvoorbeeld http://nl.qr-code-generator.com. Zo heb ik bij de de les van Kennisnet zelf een blad met QR codes voor de apps in iOS gemaakt, te downloaden en printen via QR codes voor iOS.
Tot slot, het is tegenwoordig ook redelijk makkelijk om eigen 360° foto's en/of video's te maken. De app Street View van Google geeft al de mogelijkheid om eigen 360° foto's te maken en delen met anderen. Daarnaast zijn er ook speciale camera's die video in 360° opnemen. Dit formaat wordt al door Youtube ondersteund, dus deze video's zijn zelf te uploaden en bekijken met een VR bril. Vooralsnog werkt dit het beste in de browser van Google zelf: Chrome.
Een mooi overzicht van beschikbare 360° videocamera's staat op https://unimersiv.com/post/buy-the-best-360-cameras-345/?ref=red-share
Wordt vervolgd
Ik ben heel benieuwd hoe de les zal verlopen in de stageklassen en hoop dat de kinderen net zo enthousiast zullen reageren als de studenten zelf. Bovendien hoop ik dat er mooie momenten en mogelijke verbeteringen worden gedeeld met elkaar. Wordt vervolgd!
The use of virtual reality as a training tool is well known, in particular in the field of surgery. Medical schools have adopted this technology as a way of teaching the next generation of surgeons, for example robotic surgery.
BeantwoordenVerwijdereniOS Development