donderdag 9 juli 2015

Hoe maak ik een podcast

Afgelopen weekend kwam mijn interview met Karin Winters online. Op Twitter zorgde dat voor enkele leuke reacties, maar ook kritische vragen, met name van Amber Walraven. Daardoor kreeg ik het idee om samen met Karin en Amber een podcast op te nemen over mediawijsheid. Dan kunnen zij zich wat uitgebreider en genuanceerder uitdrukken dan in 140 tekens via Twitter... Zowel Amber als Karin willen volgend studiejaar graag meewerken aan een podcast!


Ondertussen kreeg ik afgelopen week nog meer ideeën om met verschillende mensen een podcast op te nemen, maar tegelijkertijd groeide bij mij ook de vraag hoe ik dit allemaal het beste kan aanpakken. Natuurlijk heb ik vaker audio-opnames gemaakt, maar ik gebruik tot nu toe altijd de ingebouwde microfoon van mijn iMac. Stel dat ik een echte podcast wil opnemen, en ik kan m'n iMac niet meenemen, hoe doe ik dat dan?

De afgelopen dagen heb ik me enigszins in verschillende mogelijkheden verdiept. Onder andere via online fora, community's, Youtube-video's, Twitter en de winkel KEYMUSIC in Utrecht heb ik nu flink meer overzicht. Hieronder wil ik mijn zoektocht tot nu op een rijtje zetten.


Criteria
Voordat ik verschillende manieren van opnemen benoem, lijkt het me goed om bij mijn persoonlijke criteria stil te staan.

 • Ik heb thuis niet de ruimte om een opnamestudio bouwen. De kans is groot dat ik de apparatuur gemakkelijk moet kunnen meenemen om op (onbekende) locatie podcasts op te nemen.
 • Toch moet ik ook thuis gemakkelijk de externe microfoon kunnen gebruiken voor het opnemen van screencasts.
 • Zelf werk ik het liefst met Apple, dus de apparatuur moet werken met iMac en/of iOS.
 • Elke (potentiële) spreker heeft bij voorkeur een eigen microfoon.

Om meerdere microfoons aan te kunnen sluiten, is het noodzakelijk om een mixer te gebruiken. Er zijn mixers met aansluitingen voor één, twee, vier of zelfs zes microfoons. Mixers kunnen sowieso aan een computer worden aangesloten en enkele zelfs aan een iPad.


Optie #1 Smartphone
Volgens mij is één van de goedkoopste opties om elke deelnemer van een podcast gebruik te laten maken van de voice-recorder app op de eigen smartphone. Eventueel met een extern microfoontje, maar desnoods met de interne microfoon van de smartphone. Na de opname, mailt elke deelnemer het audio-bestand door en ik kan op de iMac in GarageBand alles aan elkaar monteren.


Voordelen
 • Zeer goedkoop (extern microfoontje kost misschien €10);
 • Zeer flexibel (nauwelijks apparatuur nodig).
Nadelen
 • Geluidskwaliteit zal niet geweldig zijn;
 • Achteraf veel montage.


Optie #2 Apogee
Op het gebied van audio is Apogee een erg sterk, maar ook duur, merk. Hun MiC 96K is speciaal voor Mac en iPad ontwikkeld en aan te sluiten via USB of lightning. Deze microfoon heeft al een microfoon voorversterker en een A / D converter, waardoor een extra mixer niet meer noodzakelijk is, mits dit de enige microfoon is. Mocht je er meer willen gebruiken, dan heeft Apogee diverse mixers: Duet (twee microfoons) of Quartet (vier microfoons), ook allebei geschikt voor iMac en iPad.

Voordelen

 • Hoge kwaliteit;
 • Bij gebruik van één microfoon geen extra mixer nodig;
 • Speciaal voor iMac en iOS ontwikkeld.
Nadelen
 • Hoge prijs;
 • Bij meer dan één MiC 96K ben je afhankelijk van de Apogee mixers.


Optie #3 Røde + Zoom
Kennisnet gebruikt voor hun podcasts Røde Procaster microfoons. Mooie professionele microfoons die veel gebruikt worden voor podcasts of radio. Deze microfoons kunnen bijvoorbeeld via een Zoom H6 worden aangesloten op een computer. Deze mixer heeft twee interne microfoontjes, en inputs voor vier externe microfoons. Het voordeel van de Zoom H6 is dat deze ook zonder computer kan opnemen op SD kaart!

Voordelen

 • USB aansluiting, gemakkelijk voor Mac of PC;
 • Past uitstekend in een schokbestendige houder met zwenk-arm;
 • Zoom H6 kan opnemen zonder computer, direct op SD;
 • Eenvoudig uit te breiden met meer microfoons.
Nadelen
 • Niet voor iOS;
 • Al met al een prijzig pakket.


Software
Op het gebied van software zijn er (uiteraard) verschillende mogelijkheden. Voor de iMac is er natuurlijk GarageBand, waarmee meerdere audiosporen opgenomen en gemixt kunnen worden. Een alternatief is het gratis programma Audacity. Dit prima programma (dat overigens ook voor PC beschikbaar is) behandel ik ook met eerstejaars studenten en is erg laagdrempelig in gebruik.

Voor iOS zijn er diverse apps om podcasts mee op te kunnen nemen. Natuurlijk is er de app GarageBand, maar er zijn ook alternatieven zoals Opinion, Spreaker Studio en Røde Rec.

De meeste software is vergelijkbaar en qua prijs valt het allemaal mee. Persoonlijk vind ik het fijner om met toetsenbord en muis te kunnen werken, dus gaat mijn voorkeur uit naar monteren op de iMac in plaats van via een app. Maar dat zou ik uiteraard ook moeten testen...


Onvoorziene extra's
De meeste gadgets komen met allerlei onvoorziene extra's zodra je ze wil aanschaffen, denk maar aan spullen zoals een extra accu voor een camera, een SD-kaartje, een hoesje, etc. Bij deze podcasting apparatuur is dat niet anders. Voor elke microfoon is het eigenlijk wenselijk om een statief, popfilter en eventueel zelfs nog een reflectiefilter te gebruiken. Per microfoon kan dat gemakkelijk oplopen tot € 50 of meer... Tel daar nog eens (verleng)kabels, hoesjes en andere toebehoren bij en het kan een dure hobby worden!


Conclusie
Voor het opnemen van een podcast (en ik maak ook met enige regelmaat video's) vind ik het belangrijk om een externe microfoon te gebruiken. Omdat bij een podcast elke spreker bij voorkeur een eigen microfoon heeft, kunnen de kosten snel oplopen.

Ik ben nog al gevoelig voor gadgets die er cool uitzien, vandaar dat ik hierboven bijvoorbeeld de Apogee en de Røde microfoons weergeef. Daarnaast vind ik het ook meerwaarde hebben om kwalitatief goede opnames te kunnen maken.

Momenteel ben ik nog heel erg aan het twijfelen wat ik wil. Misschien moet ik de zomervakantie benutten voor verder onderzoek voordat ik allerlei apparatuur aanschaf. Ik kan met mijn vragen natuurlijk terug naar de winkel KEYMUSIC, maar ik ben ook erg benieuwd naar de meningen en ervaringen van anderen op dit gebied!

En, ook niet onbelangrijk, de kwaliteit van een podcast staat of valt natuurlijk vooral bij de inhoud. Hoe dan ook, een goed begin is het halve werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten