zaterdag 9 april 2016

Hoe kun je nu een MacBook aanraden?!

Opvallend hoe één korte tweet een eigen leven gaat leiden. Ik tweette onlangs een berichtje dat ik een advies mag schrijven voor in de studiegids waarmee ik aspirant studenten adviseer een MacBook aan te schaffen voor de studie. Ik ontving veel kritische reacties op mijn tweet. Hoe kan ik nu een MacBook aanraden?!


Ik verbaas me enigszins over deze reacties. De MacBook is toch een zeer goede laptop? Waarom zou je iemand dat niet mogen adviseren? Een veel gehoorde reden tegen een MacBook is de dure aanschafsprijs, zo'n €1300. Een andere reden is dat we toch echt in een Bring Your Own Device samenleving leven. En zo is er nog een aantal redenen om mijn advies in twijfel te trekken.

Eerst even dit: in mijn betreffende tweet paste niet de nuance dat we nooit als opleiding de aanschaf van welk product dan ook verplichten. Ieder device is welkom. Ik adviseer aspirant studenten vanuit mijn ervaring een MacBook of een andere laptop die net zo krachtig is.
Daarnaast ook nog dit: volgens mij weet niemand die kritisch reageerde op mijn tweet hoe het curriculum van de HU Pabo in elkaar steekt of wat voor soort opdrachten studenten allemaal uitvoeren, zoals het maken van complexe videoverslagen, digitale vormgeving, interactief multimediaal lemateriaal ontwikkelen, kennisclips en screencasts opnemen, animaties vormgeven, etc.

Ik ben nu zes jaar docent ICT & Onderwijs op de HU Pabo en ik constateer een aantal opvallende zaken. De eerste is dat tegenwoordig vrijwel alle eerstejaars studenten een eigen laptop hebben. Dat was een aantal jaar geleden zeker nog niet het geval. De meeste studenten schaffen zelfs speciaal voor hun studie een laptop aan, of ze krijgen een laptop van hun ouders. Ook komen er meer en meer studenten met een tablet naar de opleiding. Een diversiteit aan devices genoeg. Maar dat is op zich niet het probleem. Het volgende wel...


Veel studenten weten helaas niet goed weten hoe hun laptop of tablet werkt, hoe krachtig die is, wat die wel of niet kan, welke software erop staat, hoe je software installeert, etc. De meesten waren ook niet zo kritisch op wat ze precies kochten. Dat zorgt er, helaas, voor dat veel studenten een laptop hebben die niet krachtig genoeg is om soepel video, audio of foto's te kunnen bewerken. Vaak ontbreekt het aan voldoende rekenkracht, harde schijf ruimte, of specifieke software om opdrachten te kunnen uitvoeren. Of ze werken uitsluitend met een tablet waar nauwelijks randapparatuur op kan worden aangesloten en met heel beperkte apps/software. Of op een Chromebook, waarop ze niets lokaal kunnen installeren... Om zomaar een aantal technische beperkingen te benoemen die ik regelmatig tegen kom.

Natuurlijk zijn de opdrachten van de opleiding zo vorm gegeven dat ze ook met gratis (open source) software uit te voeren zijn. Tegelijkertijd dwingt het ons als opleiding om altijd met de zwakste schakel rekening te houden. Alles moet - bij wijze van spreken - op een netbookje uit 2006, uitgevoerd kunnen worden...

Afgelopen jaren heb ik al zo vaak meegemaakt dat studenten uren wachten op MovieMaker om hun video te renderen. Of dat drivers, geluidskaarten, bestandsformaten, etc. het om wat voor reden dan ook ineens niet meer doen. Of dat studenten audio willen opnemen, maar dat de mixer kan niet worden aangestuurd. Al met al ben ik te vaak in werkcolleges met helpdeskachtige vragen bezig, in plaats van onderwijsinhoudelijke vragen.

Tegelijkertijd verwachten studenten wel dat alles snel werkt, eenvoudig is, professioneel én gratis is. Telkens weer merk ik dat studenten die wel een MacBook hebben in het voordeel zijn ten opzichte van de anderen. Onder andere doordat hun laptop geen opstarttijd heeft, sterke software zoals iMovie, Garageband, Photos, Pixelmator, iBooksAuthor, Screenflow en meer, voldoende rekenkracht om allerlei multimediale opdrachten te kunnen maken, en een lange accuduur om de hele dag mee te gaan.


Elk blok benoem ik alternatieve software voor studenten met Windows of Linux, maar ze zijn telkens jaloers op hun medestudenten met een MacBook. Ik hoor dan ook regelmatig: 'Wist ik dit maar voordat ik aan de studie begon...' Want, zo gaf ik eerder al aan, de meeste aspirant studenten schaffen sowieso een nieuwe laptop aan voor de studie.

Vandaar dat het mij handig leek om eens voor deze specifieke doelgroep een advies te schrijven in de studiegids. Het advies wat ik heb doorgestuurd naar de redactie van de studiegids is als volgt:

Tijdens de studie krijg je regelmatig rijke digitale opdrachten zoals het maken en bewerken van video's, audio en foto's. Voor je studie is het belangrijk dat je over een goede computer beschikt om dit soort opdrachten te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het handig om ook tijdens je stage hiervan gebruik te kunnen maken, vandaar dat een laptop zeer handig is. We raden je aan om voor je studie een MacBook aan te schaffen, bij voorkeur een MacBook Pro, omdat deze de meeste aansluitpoorten heeft. Daarnaast is deze laptop is voldoende krachtig, gaat de accu geruime tijd mee en beschik je direct over allerlei gratis, gebruiksvriendelijke en professionele software voor multimediale projecten. 


Natuurlijk mag je ook een andere laptop aanschaffen. Let er dan op dat deze minimaal net zo krachtig is als een MacBook qua specificaties. Daarnaast zal je op een Windows laptop regelmatig met minder goede software werken, tenzij je bereid bent extra software aan te schaffen. Tot slot, een tablet (iPad, Android of Windows Surface) of Chromebook is helaas ongeschikt om alle opdrachten mee te kunnen uitvoeren.


Hopelijk voorkomt dit advies een hoop problemen en frustraties tijdens de opleiding. We werken al veel in de cloud met onder andere Google apps, digibordsoftware en de ELO. Ook merk ik dat er steeds meer goede webbased tools komen voor multimediale opdrachten. Als we alles in de cloud met een Chromebook zouden kunnen doen, zou ik dat fantastisch vinden. Misschien schrijf ik dat in de nabije toekomst wel als advies. Maar met ons huidige curriculum is naar mijn idee de MacBook de beste tool.

Als studenten het niet eens zijn met het advies, of andere criteria belangrijker vinden, dan hoeven ze het advies natuurlijk niet op te volgen. Ik blijf alle devices ondersteunen. Maar ik hoop dat mijn achterliggende gedachtes bij het advies nu begrijpelijker zijn.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Don,

    Ik was net van plan om je advies te vragen over mijn nieuwe laptop keuze. Ik ben een macbook air aan het overwegen. Zou jij een toekomstig leerkracht dit aanbevelen? Zijn de softwares die in een basisschool gebruikt worden zoals de smartboard programma's ook op een macbook air te draaien? Ik ben nu derdejaars, dus voor de schoolopdrachten heb ik het eigenlijk niet meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,
      Voor software beperkingen hoef je eigenlijk niet bang te zijn bij een Mac. De meeste software die je op een basisschool gebruikt is waarschijnlijk webbased, zoals leerlingvolgsystemen (ParnasSys) en digibordsoftware (Gynzy of Prowise). Ook van programma's zoal Smart Notebook en Activ Inspire zijn Mac-versies, geen enkel probleem. Daarnaast zijn natuurlijk de Google apps, zoals Drive, Sites en Forms ideaal (gratis en webbased).

      Fijn voordeel: omdat je nog studeert kun je Office voor Mac 2016 gratis downloaden met je Office 365 account (dus Word, PowerPoint, etc.)

      Als je geen specifieke software nodig hebt voor het monteren/maken van video, audio, screencasts, interacties lesmateriaal, dan hoef je niet per se een Mac. Windows 10 zou dan ook heel goed kunnen.

      Wat vind je belangrijk? Veel aansluitpoorten en een hoge schermresolutie (geen pixels in beeld), dan moet je voor een MacBook Pro gaan.

      Wil je vooral een lichte/kleine laptop, dan is de Air een beter alternatief. Of misschien de nieuwe 12" MacBook.

      Ik weet niet wat je nu gebruikt?

      Verwijderen
    2. Ik gebruik nu een Windows laptop. Een asus transformerbook zo even uit mijn hoofd. Ik loop bij Windows computers er tegenaan dat na enkele updates (bijvoorbeeld de update van 8 naar 10) veel functies niet meer echt makkelijk in gebruik zijn. Daarnaast wil ik dat al mijn apparaten synchroniseren met elkaar, en op mijn laptop na zijn al mijn apparaten van Apple.
      Ik ga de minor vernieuwend onderwijs met ICT en Games volgen, dus ik verwacht in de toekomst nog redelijk bezig te zijn met het ontwikkelen en ontwerpen van lessen. Daarom was ik een MacBook aan het overwegen.
      Jouw blog en antwoord op mijn vraag hebben mijn keuze hierin bevestigd.
      Dank daarvoor.

      Verwijderen