maandag 9 mei 2016

CodeCombatEen paar dagen geleden kwam ik de website CodeCombat tegen, waar het mogelijk is om spelenderwijs te leren programmeren. Dankzij deze toegankelijke website heb ik in een paar uur tijd de beginselen van Python geleerd! Hieronder beschrijf ik kort mijn bevindingen.

Gamebased learning
CodeCombat is een game. Of eigenlijk een serious game. Of een vorm van gamification. Maar misschien nog wel het meest gamebased learning... Wat het ook precies is, het is ontzettend slim opgezet: je kiest een held en je speelt korte levels waarin je een probleem moet oplossen, zoals het oppakken van edelstenen, het doorlopen van een doolhof of het doden van orcs.


Tekstuele programmeertalen
Elke actie die jouw held moet doen, programmeer je door code typen. Aan het begin van het spel kun je kiezen uit Python, JavaScript, CoffeeScript en Lua. Allemaal tekstuele programmeertalen, dus zeker weer een paar stapjes moeilijker dan een visuele programmeertaal zoals Scratch. Stap voor stap word je hierin begeleid.


Briljante scaffolding
Eén van de kwaliteiten van CodeCombat is de mate van scaffolding. Level 1 is ontzettend makkelijk en je vliegt in het begin door de levels heen. Daardoor verdien je allerlei leuke goodies, zoals mooiere zwaarden, schilden en andere extraatjes. Ondertussen worden onderwerpen als syntax, loops, variabelen en strings rustig geïntroduceerd en vaak herhaald zodat je ze goed kunt oefenen. Voor je het weet heb je wereld 1 uitgespeeld en ken je de beginselen van Python! Door deze snelle succeservaringen, blijf je doorgaan.


Gratis
De basisversie van CodeCombat is gratis. Je hebt wel een account nodig. Daarmee kun je alle 145 basislevels van vijf werelden spelen. Dat staat garant voor ongeveer twintig uur speelplezier. Wil je toegang tot de volledige game, dan kun je een abonnement afsluiten voor 10 dollar per maand. Het spel is dan vrij van reclame en je krijgt toegang tot 95 bonuslevels, veertien extra helden, allerlei items om te verzamelen en instructievideo's.


Conclusie
CodeCombat is een fantastische site als je wil leren programmeren. De game is al geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het is eenvoudig in het Nederlands te zetten, mocht het Engels te ingewikkeld zijn. Tot slot nog een waarschuwing: de game kan verslavend werken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten