zaterdag 14 februari 2015

App review: virtual reality apps


Sinds kort heb ik een eigen Google Cardboard. Het in elkaar knutselen ging eigenlijk best gemakkelijk, al moest ik wel even een instructievideo erbij zoeken om zeker te weten dat ik het goed deed... Deze goedkope (maar kwalitatief prima!) virtual reality bril werkt met een smartphone en speciale virtual reality apps. Gelukkig zijn daar ondertussen al flink wat van verschenen. Hieronder review ik acht van deze apps, getest met een iPhone 5S.

Dive City Rollercoaster
Dit is een mooie simulatie van een achtbaan. De mate van detail is erg goed en ook de animatie loopt soepel. Je hebt enige vrijheid in welke kant je op kijkt, maar de achtbaan zelf volgt natuurlijk een voorgeprogrammeerd pad. Helaas ben je de enige inzittende van de karretjes... Zelf vind ik het een goede app om te demonstreren wat virtual reality inhoudt. Enkele collega's werden wel een beetje duizelig van deze app... Beschikbaar voor zowel iOS als Android, geheel gratis.

Dinotown
Hoe zou het zijn als er dinosaurussen in de stad zouden leven? Dankzij de app Dinotown kun je het je enigszins voorstellen. De app is visueel erg mooi. Het voorgeprogrammeerde pad duurt niet heel lang, maar er zijn wel twee variaties (bij de ene word je opgegeten door een grote enge dino, bij de andere vlieg je op de rug van een pterodactyl). De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Sharks VR
Deze app biedt twee modussen: vrij duiken of spelen met harpoen! Je duikt om een onderwaterwereld te verkennen. Ondertussen komen er allerlei diverse dieren langs zwemmen, zoals walvissen, schildpadden en haaien. Het besturen lukt alleen als je met je vinger de smartphone aanraakt en dat lukt net met de Google Cardboard door je vinger langs je neus naar binnen te steken, maar ideaal is het niet... De app ziet er grafisch mooi uit en er zijn nog meer game-elementen toegevoegd, zoals het kunnen verzamelen van foto's van onderwaterdieren. Een aanrader! De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

The Height
The Height is een echte game en kan gespeeld worden zonder de smartphone aan te raken. Je bevindt je in een futoristische omgeving met smalle gangetjes en je moet de weg omhoog vinden. Kijk je naar je voeten, dan kun je switchen tussen lopen of stilstaan. Het is een waar doolhof en tijdens het spelen zit je echt helemaal in de wereld! Echter, er is een gevaar om in de werkelijkheid te struikelen, vallen of tegen muren of deuren aan te botsen... De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Moorente
Dit is de virtual reality variant van de oude NES klassieker Duckhunt. In de lucht vliegen een stuk of twintig eenden. Wanneer je op hen richt, schiet je ze uit de lucht. That's it. Na een minuut ben je klaar en kun je de app opnieuw opstarten. De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

VR Appartement
Je kunt virtueel door een (klein) appartement heen lopen. De besturing is gelijk aan The Height: door naar je voeten te kijken switch je tussen lopen of stilstaan. Na ongeveer een minuut heb je het wel gezien. Leuk voor sites zoals Funda... De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

CrazySwingVR
Als je het schip in de Efteling eng vindt, is deze app wellicht ook niet jouw favoriet... Je zit in een soort gigantische kermisattractie die heen en weer slingert. De graphics zijn erg mooi en ook de geluidseffecten werken erg goed mee voor het versterken van de illusie. Ondanks het gebrek aan mogelijke interactie, is het een mooie app om de mogelijkheden van virtual reality te demonstreren. De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Space Slider VR
Dit is weer een echte interactieve game, waarbij je juwelen moet verzamelen. Je glijdt als het ware door de ruimte en stuurt door naar links en rechts te leunen. Het menu had een slimme manier van van besturen, door op een bepaalde manier naar een menu-item te kijken, wordt die optie geselecteerd. Visueel niet heel sterk, maar juist omdat het een game is (duidelijk doel) is het een leuke app om te spelen. Gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Conclusie
Is virtual reality meer dan alleen een gimmick? Op dit moment misschien nog niet. Of ik heb de juiste apps nog niet gevonden, dat kan natuurlijk ook... Is het erg dat het een gimmick is? Dat ligt natuurlijk aan je verwachtingen. De meeste collega's die de Google Cardboard uitproberen vinden het onvoorstelbaar cool! Ook mijn zoon (vijf jaar) vond het prachtig om de apps te testen. En dat is natuurlijk ook wat waard.

Ik vind het heel bijzonder om mij zomaar in een compleet andere wereld te kunnen verplaatsen. En dankzij de Google Cardboard is virtual reality ineens zeer betaalbaar en toegankelijk geworden. Andere fabrikanten nemen dit concept (goedkope bril in combinatie met een smartphone) snel over. En daarmee lijkt virtual reality een nieuwe impuls te krijgen. Dan duurt het ook vast niet lang meer voordat de echt innovatieve apps komen!

PS. Natuurkundedocent Rob van Bakel heeft een mooie review van de Google Cardboard op zijn Youtube-kanaal geplaatst: http://youtu.be/HWtwCPdLZFg

2 opmerkingen:

  1. Virtual reality is a technology that creates an artificial environment. With a few clicks and a headset, users are allowed to build a new world. Thanks!!

    Custom Software Development

    BeantwoordenVerwijderen
  2. You will like it to enjoy our new app Cheat Engine Apk : which you could download and enjoy loose.

    BeantwoordenVerwijderen