Introductiecollege
Om 12.30 uur begin ik de middag met een kort introductiecollege over constructionisme en de maker movement. De PowerPoint van dit introductiecollege staat hieronder weergegeven. Het is vooral een beeldende presentatie als ondersteuning voor mijn verhaal. De komende weken ga ik aan de slag om zowel voor constructionisme (script) als de maker movement (script) een kennisclip te maken. De inhoud van het verhaal staat in de desbetreffende scripts.
Stichting CodeUur
Vanaf 13.00 uur neemt Ronilla Snellen, directrice van Stichting CodeUur, het stokje over voor de workshops over Codekinderen.nl en Scratch. Ze wordt bijgestaan door twee programmeurs, Kars Veling, Koos de Boer, en collega Kim van der Veer om alle studenten voldoende te kunnen begeleiden.
Van links naar rechts: Koos, Kars, Kim, Ronilla en ik! |
Stichting CodeUur heeft als doelstelling om leerlingen in het basisonderwijs digitaal vaardig te maken door hen te leren programmeren. Ze willen dat leerlingen structureel één uur in de week programmeren en hebben de ambitie om in 2017 alle basisscholen in Nederland bereikt te hebben.
Op vrijdag 6 maart lanceert Stichting CodeUur een grootschalig event waarbij op 100 basisscholen tegelijkertijd een geheel verzorgde workshop wordt gegeven.
Codekinderen.nl
Programmeur Koos de Boer begint met een unplugged activiteit van Codekinderen.nl. Hiervoor krijgen studenten in drietallen een aantal papieren bekertjes waarmee ze piramides moeten bouwen door te "programmeren" op papier. Het is een uitstekende activiteit om te ervaren hoe je logisch redeneert. Bovendien maken studenten zo op een laagdrempelige manier kennis met het schrijven van een programma.
Deze specifieke les en het bijbehorende lesmateriaal is te downloaden van www.codekinderen.nl/leerling/unplugged/robot-taal
Scratch
Programmeur Kars Veling introduceert kort het hoofdonderdeel van de middag: programmeren in Scratch. Studenten gaan al snel zelfstandig aan de slag op https://scratch.mit.edu met behulp van een eigen werkboekje.
De meeste studenten gaan gemakkelijk zelf aan de slag en redden zich prima met het werkboekje. Af en toe zijn er wat vragen of onduidelijkheden als het programma niet precies doet wat de bedoeling is. Tja, dan is kritisch kijken in je code natuurlijk erg belangrijk! En niet bang zijn om in die code te rommelen... Het is ook heel mooi om te zien hoe studenten elkaar weer helpen en aanmoedigen!
Rond 15.00 uur ronden we af. Vrijwel alle studenten zijn op dat moment nog zeer geconcentreerd bezig! Vrijwel iedereen is het gelukt om een eigen game in Scratch te programmeren. Een prachtige prestatie! Na afloop krijgen alle studenten een certificaat mee naar huis.
De meeste studenten willen op hun eigen stageschool hiermee aan de slag. Kortom, het balletje begint te rollen en hopelijk adopteren steeds meer scholen een CodeUur!
Conclusie
Wat voelt het ontzettend gaaf om in een paar weken tijd deze middag te hebben georganiseerd. Alleen al uit het enthousiasme van de studenten blijkt hoe maatschappelijk actueel programmeren in het onderwijs is. Mijn advies voor Stichting CodeUur is om een dergelijke middag ook op andere Pabo's te organiseren!
Volgend jaar start op de HU Pabo in Jaar 2 en Jaar 3 een keuzemodule rondom Wetenschap & Technologie waarbij programmeren één van de mogelijkheden zal zijn. Ik ben heel benieuwd naar de inschrijvingen...
Alle foto's van de middag staan op https://flic.kr/s/aHsk57rBph
Geen opmerkingen:
Een reactie posten